Wethouders en beleidsmakers op de koffie bij pleeggezinnen

 

 Deelname gemeenten aan Week van de Pleegzorg

“Mij viel vooral op dat de pleegouders ‘ja’ zeiden toen ze ’s nachts om drie uur werden gebeld voor een kortdurende crisisopvang. Dat maakte veel indruk op me. En ook dat ze al zo lang pleegouders zijn. Alle lof voor hen.”

Wethouder Jan de Bruijn van Heeze-Leende was in en rond de Week van de Pleegzorg (31 oktober t/m 7 november) een van de twaalf gemeentelijk vertegenwoordigers die een pleeggezin in de eigen gemeente bezocht. Combinatie Jeugdzorg organiseert de bezoeken. Met deze en andere acties sluiten we aan bij het doel van de Week van de Pleegzorg: aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleeggezinnen. We richten onze initiatieven op huidige en potentiële pleegouders en beleidsbetrokkenen. Zo tonen we onze waardering voor pleeggezinnen, proberen we nieuwe pleegouders te werven en het thema ‘pleegzorg’ nog eens extra onder de aandacht van gemeenten te brengen. Dat laatste gebeurt bij de ‘Op de koffie bij…’-ontmoetingen, waarbij het pleeggezin de koffie regelt en de wethouder of beleidsmedewerker vanuit de gemeente iets lekkers meeneemt. De gezinnen kunnen tijdens de koffie vertellen over hun ervaringen en het belang van pleegzorg. Zo maken medewerkers van de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de financiering van de jeugdhulp, van dichtbij mee wat pleegzorg in het dagelijkse leven betekent.  

 

Positieve reacties

De pleeggezinnen en de medewerkers van de lokale gemeenten reageerden positief op de ontmoetingen. Enkele andere reacties:

 

  • Pleeggezin uit Someren: “Het gesprek ging vooral over ons pleegkind, hoe hij hier kwam en hoe het nu gaat. En verder gezellig gekletst en koffie gedronken met vla, die de wethouder mee had gebracht.”

  • Wethouder Rob van Otterdijk, Geldrop-Mierlo: “Wat mij raakte was dat de pleegouders ondanks hun eigen problemen door dik en dun klaarstaan voor hun pleegkinderen.”

  • Wethouder Lianne Smit, Waalre: “Mij viel de kwetsbaarheid van de kinderen en de liefdevolle toewijding van de twee pleegvaders op. De pleegvaders doen er alles aan om de kinderen in rust en een positieve sfeer te laten opgroeien en zich te laten ontwikkelen.”