Combinatie Jeugdzorg 2e organisatie in Nederland die start met Mockingbird 28 maart 2024

Implementatie Mockingbird binnen pleegzorg in volle gang

Na de succesvolle lancering en implementatie van het eerste Mockingbird-netwerk bij Horizon Pleegzorg (regio Waddinxveen) is Combinatie Jeugdzorg de tweede pleegzorgorganisatie in Nederland die in oktober 2023 is gestart met de implementatie van dit innovatieve pleegzorgmodel. Na een inspirerende training vanuit Stichting Ondersteuning Pleeggezin is het projectteam aan de slag gegaan met de vervolgstappen voor de implementatie. De eerste maanden heeft zich dit voornamelijk achter de schermen afgespeeld. Inmiddels zijn er twee goed bezochte informatiebijeenkomsten gehouden over Mockingbird voor pleegouders van Combinatie Jeugdzorg. Er waren veel positieve reacties. De behoefte vanuit de deelnemende pleegouders om elkaar te ontmoeten en elkaar te versterken bleek groot. Ook is de vacature voor het Hubhome pleeggezin uitgezet onder alle pleegouders, waarvoor zich verschillende pleeggezinnen hebben aangemeld. Het projectteam is nu bezig met de selectie van het Hubhome pleeggezin, waarna de selectie van de eerste satellietgezinnen, op goed bereisbare afstand van het Hubhome pleeggezin, volgt. We streven ernaar om in september 2024 met de eerste constellatie van start te gaan. We hopen en verwachten het model daarna verder te laten groeien.

Mockingbird: it takes a village to raise a child

Een Mockingbird-constellatie is een lokaal netwerk van zes tot tien pleeggezinnen. Het Hubhome staat centraal in het netwerk: dit is het huis van ervaren pleegouders dat de spil vormt van de constellatie. Hier kunnen pleegouders elkaar ontmoeten, kunnen kinderen met elkaar spelen of juist even tot rust komen. Bijvoorbeeld door geplande of ongeplande logeermomenten. Het doel van Mockingbird is om onderling sterke relaties op te bouwen tussen de verschillende pleegouders, pleegkinderen, ouders van de kinderen en professionals. Samen staan de pleeggezinnen sterker en kunnen zij pleegkinderen een stabiel en veilig thuis bieden.

Erkend model uit Amerika

Mockingbird is een erkend model uit Amerika. Stichting Ondersteuning Pleeggezin (OP) is getraind door The Mockingbrid Society in Seattle en verantwoordelijk voor de uitrol van Mockingbird in Nederland met financiering van de Nationale Postcode Loterij, Kinderpostzegels en het Oranje Fonds. De eerste 2 jaar zal Stichting OP het projectteam van Combinatie Jeugdzorg begeleiden en het traject regelmatig evalueren. Meer informatie over Mockingbird vind je op de website: https://mockingbirdnederland.nl