Pleegzorgcarrousel voor gemeenten

Van 30 oktober tot en met 6 november was de Week van de Pleegzorg. Met deze jaarlijkse actieweek vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van pleegzorg. Combinatie Jeugdzorg organiseerde verschillende activiteiten rondom deze week op het gebied van werving van nieuwe pleegouders, behoud van bestaande pleegouders en activiteiten met en voor gemeenten. Nieuw dit jaar was de Pleegzorgcarrousel, normaliter een vast onderdeel in het voorbereidingstraject van aspirant pleegouders. Nu was deze bijeenkomst speciaal georganiseerd voor wethouders, beleidsmedewerkers van gemeenten en gedragswetenschappers en zorgmanagers vanuit de lokale gemeenteteams. Zo konden zij op een interactieve manier ontdekken wat pleegzorg inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. ”Zij waren oprecht geïnteresseerd en stelden eigenlijk dezelfde vragen die aspirant-pleegouders stellen tijdens de carrousel van de VESP training. Toen bij de afsluiting een van de wethouders aangaf geraakt te zijn door de verhalen en zeker dingen mee te nemen, had ik het gevoel dat deze ochtend zéker niet voor niets was geweest. Nu maar hopen dat dat gevoel klopt!” aldus een van de aanwezige pleegouders.

Opzet pleegzorgcarrousel

Na een algemene inleiding over pleegzorg togen de deelnemers, net als in het voorbereidingstraject van aspirant pleegouders, in kleine groepen langs de ervaringsdeskundige pleegouders met ieder een verschillende vorm van pleegzorg (langdurige, crisis- en weekend-/vakantiepleegzorg). Ook een gezinsvoogd vanuit Jeugdbescherming Brabant was aanwezig, evenals vanuit Combinatie Jeugdzorg medewerkers van Matching, het Servicepunt en een pleegzorgbegeleider. De aanwezigen waren oprecht geïnteresseerd en stelden veel vragen. Al met al een geslaagde ochtend!

Nieuwe pleegzorgcampagne

Tijdens de Week van de Pleegzorg heeft Pleegzorg Nederland ook de nieuwe landelijke pleegzorgcampagne gelanceerd: Open je Wereld.nu. Hiermee vragen zij aandacht voor het belang van voldoende pleegouders. De campagne, die financieel mogelijk gemaakt is door het ministerie van VWS, werd op Utrecht Centraal afgetrapt door radio DJ Gijs Staverman, zelf ook pleegouder