Waardevolle opbrengsten na 1 jaar inzet MST

Deze maand is het een jaar geleden dat we binnen Combinatie Jeugdzorg zijn gestart met de inzet van Multisysteem therapie (MST) samen met GGZ-organisatie de Viersprong. In dat jaar zijn er 26 MST trajecten gestart, waarvan het MST team er 11 succesvol heeft afgesloten en 13 gezinnen nog in behandeling zijn. Hiermee zijn inmiddels 5 opnames in een Dag- en nachtbehandelgroep verkort en maar liefst 19 langdurige opnames voorkomen! Een resultaat om trots op te zijn! Niet alleen wij zijn enthousiast over de mogelijkheden van MST. Ook de moeder van de 15-jarige Guus (red: fictieve naam i.v.m. privacy) is enthousiast, zoals ze uitbundig heeft gedeeld op haar social media: IK HEB HEM!!!! Da buukske wat we allemaal missen bij de geboorte van onze kids, wat blijkbaar gewoon ergens achterblijft in die baarmoeder god mag weten waarom. NOU… IK HEB HEM (en geef hem nooit meer weg). Geintje natuurlijk, want een algemene handleiding voor ieder mens dat geboren wordt bestaat natuurlijk niet, want ja ‘IEDEREEN IS ANDERS’. Maar waar ik even mijn dankbaarheid voor uit wil spreken en mezelf en mijn gezin ook zeker een schouderklopje wil geven is het volgende. Vijf maanden geleden met handen in ons (MIJN) haar heb ik om hulp geroepen en jajaja DIE kwam. En hoe!

Guus (red. fictieve naam i.v.m. privacy) mijn altijd lieve, stoere, bijzondere en pittige kanjer… Nooit 1 saaie dag met dit kind. Alleen nu was het toch wel iets teveel van het goede/en het leuke, goede en gezellige en vooral veilige was er wel effe af. WAT NU??? Aangeklopt bij de gemeente en andere hulpverlening en daar was het MST (Multisysteem therapie). We gingen van start, gaven akkoord op een intensieve 5 maanden (3 dagen in de week bezoek aan huis) en heel heel hard werken vooral voor mij, Stiefvader en de Pa en bonusma van Guus. Ook zusje en iedereen dicht om ons heen niet uit te sluiten.

Leren, leren, leren, leren, sturen, begrip… geduld… onvermogen… blijven vechten, schouders eronder en niet opgeven. Na 5 maanden kan ik met een liefdevol gevuld kloppend hart zeggen dat we SUCCES hebben geboekt en we bij de 89% positief geslaagde gezinnen behoren. Het was niet makkelijk, en het zal ook echt niet vlekkeloos gaan verlopen in de toekomst, want dat is een ‘SPROOKJE’ maar we hebben heel veel handvatten en inzicht gekregen om weer fijn, leuk en gezellig en vol met liefde met elkaar om te gaan. En vooral heeeeeel belangrijk in ons geval dat iedereen VEILIG en VRIJ zijn vleugels kan en mag spreiden (binnen & buiten). Trots dat is wat ik ben, trots op MIJN menneke, kanjer ben je, is het niet rechtsom dan wel links. Ik hou van jou de wereld, en wat er ook gebeurt WE are gonna make it. Mama ben je voor het leven en niet voor maar heel even.

Terugval preventie plan

Na de inzet van MST krijgt ieder gezin een terugval preventie plan, met daarin:

  • factoren waardoor het probleemgedrag is ontstaan en standhield
  • succesfactoren waardoor het probleemgedrag is gestopt of verminderd
  • wat belangrijk is om vol te houden zodat dit gedrag zich niet meer voordoet
  • ‘wat als…’-situaties met tips en trucs die het gezin in kan zetten om het gedrag te keren en situaties weer snel, goed en veilig onder controle te krijgen.

Meer informatie over MST vind je in dit leaflet.