Onderzoek naar het versterken van onze beroepsidentiteit

‘In dit werk is een sterke persoonlijkheid heel belangrijk’

Helaas kon de inspiratiemarkt van het Centrum voor Pedagogische Innovatie (CPI) in maart niet doorgaan, omdat een groot deel van de deelnemers was geveld door corona. Maar aan inspiratie geen gebrek! In afwachting van een nieuwe datum waarop we met onze CPI-studenten in gesprek gaan over de tussentijdse bevindingen van hun afstudeeronderzoeken, brengen we je graag vast op de hoogte van het thema. De lopende onderzoeken vallen onder de driejarige onderzoekslijn ‘Beroepsidentiteit’. Een belangrijk thema, vindt manager Strategie & Zorg Ruud Jacobs: “In de jeugdzorg werken veel jonge mensen, die vaak voor lastige situaties komen te staan. Het vraagt veel van je persoonlijkheid om daar adequaat mee om te gaan. Door te onderzoeken hoe we onze medewerkers daarmee kunnen helpen, hopen we ervoor te zorgen dat ze stevig in hun werk blijven staan en er plezier in houden.” Benieuwd wat we precies onderzoeken op het gebied van beroepsidentiteit?

In dit filmpje presenteren Ruud Jacobs en Liesbeth van Hoof van Combinatie Jeugdzorg en de Fontys studenten hun onderzoeken over beroepsidentiteit.

Lopende onderzoeken beroepsidentiteit

Combinatie Jeugdzorg werkt samen met Fontys Hogeschool Pedagogiek in het Centrum voor Pedagogische Innovatie (CPI). Binnen het CPI werken onze professionals samen met vierdejaars studenten en docenten doorlopend aan onderzoek, waarmee we ons vak vernieuwen en verbeteren. Op dit moment lopen de volgende onderzoeken:

  • Op het MKD onderzoeken we hoe de verbinding met het overkoepelende behandelteam versterkt kan worden, zodat medewerkers meer van elkaar leren. We willen bereiken dat ze zich niet alleen richten op de praktische zorg en wat er op dat moment nodig is, maar elkaar ook buiten de eigen groep opzoeken om ervaringen uit te wisselen.
  • Binnen Pleegzorg onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze pleegzorgbegeleiders zich ondanks de hoge caseload kunnen blijven richten op wat zij belangrijk en nodig vinden, zonder over hun persoonlijke grenzen heen te gaan.

De eindresultaten van beide onderzoeken worden in juni gepresenteerd.