Baby Extra, als er geen roze wolk is na de bevalling

In het laatste trimester van mijn zwangerschap dacht ik veel na over hoe het leven met een jonge baby zou zijn. Ik wist heus wel dat sommige dingen zwaar zouden zijn; de slapeloze nachten, weinig tijd voor mezelf, herstellen van de bevalling, en de grote verandering in mijn leven verwerken. Weten is echter absoluut niet hetzelfde als de ervaring, kan ik wel zeggen. Het moederschap is intens. Het brengt hevige emoties met zich mee. Bevallen is lang niet altijd de mooiste ervaring van je leven, en ook de kraamperiode hoeft niet altijd die roze wolk te zijn. Het is geen zonde om die eerste periode gewoon heel erg zwaar te vinden. Voor mij was het puur overleven. Pas na 4 maanden kon ik eindelijk weer wat ademhalen. Toen pas waren we als gezin in een fijne routine beland en kreeg het geluksgevoel meer ruimte. En de hulp die we kregen van Baby Extra had daar een grote rol in. Marion Mertens, coördinator bij Baby Extra, maakte een filmpje van de interactie tussen mij en mijn dochter. De filmpjes lieten zien hoe goed ik eigenlijk zelf al luisterde naar ons meisje, en hoe goed zij daarop reageerde. Het heeft mij geholpen om goed naar mijn baby te kijken en met haar mee te bewegen, waardoor het aanhoudende huilen stopte. Ik ging me daardoor veel sterker en gezonder voelen in mijn rol als moeder.” Aldus de moeder die haar ervaringsverhaal deelt op de website van Baby Extra (zijn niet de moeder en baby op de foto).

Inzet Baby Extra

En goede band tussen ouder en kind is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. In de eerste 1000 dagen (vanaf de zwangerschap tot het kind 2 jaar is) wordt hiervoor een belangrijke basis gelegd. Dit zorgt voor een veilige hechting. Wanneer ouders zelf (tijdelijk) problemen hebben, gaat het opbouwen van deze band niet altijd vanzelf. Baby Extra richt zich op het bevorderen van het contact tussen (aanstaande) ouders en hun baby met behulp van Video-hometraining (VHT). Dit om ouders te versterken in hun ouderschap. Zo wordt een gezonde ontwikkeling van, en veilige hechting met de baby mogelijk. Regionaal expertisecentrum Baby Extra is opgezet door GGzE, Combinatie Jeugdzorg en GGD/ZuidZorg. Het team van Baby Extra werkt samen met zorg- en hulpverlenende organisaties in de regio Zuidoost-Brabant. Meer informatie vind je op de website www.babyextra.nl. Daar vind je ook het volledige ervaringsverhaal: https://www.babyextra.nl/ik-huilde-de-hele-dag-en-mijn-baby-huilde-mee