Gemeenten online op de koffie bij pleeggezinnen

Activiteiten Week van de Pleegzorg in corona-proof variant

Van 28 oktober t/m 4 november was het de landelijke Week van de Pleegzorg, een week om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in ons land. Deze week staat bij Combinatie Jeugdzorg in het teken van waardering en behoud van onze huidige pleegouders, het werven van nieuwe pleegouders en pleegzorg extra onder de aandacht brengen bij diverse gemeenten. Om die reden organiseren we acties en bijeenkomsten voor bestaande pleegouders, geïnteresseerden in pleegzorg, pleegouders in voorbereiding en beleidsmakers en -uitvoerders binnen de gemeenten. Wethouders en beleidsambtenaren zijn door ons uitgenodigd om online op de koffie te gaan bij een pleeggezin in hun gemeente. Op deze manier kunnen zij van ‘dichtbij’ meekrijgen wat pleegzorg in het dagelijks leven betekent. Pleeggezinnen kunnen tijdens het gesprek vertellen over hun ervaringen en het belang van pleegzorg. Een fysiek bezoek was dit jaar helaas geen optie maar de geboden online variant was zeker niet minder populair. In totaal vonden er 20 bezoeken plaats in 15 gemeenten. Asten, Best, Cranendonck, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Valkenswaard, Veldhoven. Hieronder een greep uit de reacties.

Reacties van een aantal gemeenten
  • Het meest opvallende is dat er bij een crisisopvang ’s nachts om drie uur gebeld wordt voor een kortdurende opvang en dat de pleegouders daarop ingegaan zijn. Dat maakte veel indruk op mij. Ook dat ze al zolang pleegouders zijn, alle lof voor hen.
  • Ik ben het meest onder de indruk van alles wat dit echtpaar zich onthoudt ten gunste van hun pleeg-/kleinkinderen. In plaats van opa en oma zijn ze opvoeders met een speciaal programma. Petje af.
  • Veel respect opnieuw voor ouders die die dit doen.
  • Zorg om je eigen kind, maar tegelijkertijd zien dat je kleinkinderen in de knel komen. De druk op de relatie met je dochter die dat met zich meebrengt. Ik was onder de indruk hoe ze dat samen opgepakt en doorgezet hebben. 
Reacties van een aantal pleeggezinnen
  • Onze pleegzoon is een topsporter, wat natuurlijk ook de nodige gevolgen heeft en inzet vraagt, maar vooral heel mooi is om mee te mogen maken voor hem en een beschermende factor in zijn ontwikkeling. Ook daar is het over gegaan.
  • Wij waren verrast door de oprechte belangstelling en de ruime tijd die werd genomen voor het gesprek, ruim een uur.