Eerste ervaringen online informatiebijeenkomsten pleegzorg

‘Toekomstige pleegouders helpen in het maken van een belangrijke keuze’

“Mijn naam is Suzanne. Sinds 2016 ben ik pleegmoeder van een superleuke, vrolijke, open en spontane pleegdochter. Zij is nu 8 jaar. Samen met mijn man, bieden wij haar langdurige pleegzorg. Een aantal jaren geleden ben ik voor het eerst gevraagd om een informatieavond te verzorgen in een zaaltje in mijn eigen dorp. Ik was blij verrast dat ik gevraagd werd. Het past wel bij mij, ik ben iemand die graag mijn persoonlijke ervaringen deelt. Afgelopen januari en maart heb ik samen met medewerkers van Combinatie Jeugdzorg een online informatieavond mogen verzorgen. Een webinar is wel even iets anders dan een zaal met mensen. De eerste avond vond ik in het begin wel wat spannend. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. De energie is anders omdat de mensen nu niet fysiek aanwezig zijn in de zaal, maar zichtbaar zijn via een scherm. Er is een andere vorm van interactie met de mensen die thuis aandachtig zitten te luisteren. De pleegzorgprofessionals van Combinatie Jeugdzorg vertelden de theoretische informatie en daar waar mogelijk vulde ik deze informatie aan met mijn persoonlijke ervaringen. Het is een mooie wisselwerking. Ik vind het belangrijk om te vertellen dat je je als pleegouder er bewust van moet zijn dat je een kind van een ander opvoedt, dat samenwerking met de ouders van het pleegkind dan ook heel belangrijk is. En ook dat je goede ondersteuning krijgt van je pleegzorgbegeleider, dat je het niet alleen hoeft te doen. Het vraagt kwetsbaarheid, openheid en transparantie van jou als pleegouder. En gelukkig zorgt het opvoeden van pleegkinderen ook voor hele mooie, warme en liefdevolle momenten. Gedurende het gehele webinar kregen de deelnemers de ruimte om via de chat vragen te stellen. Ik vond het vooraf moeilijk in te schatten of mensen dat wel zouden doen. Maar er werd goed gebruik van gemaakt. Ik kijk met voldoening terug op deze online informatieavonden. Is het anders? Jazeker! Is het minder waardevol? Zeker niet! Het is absoluut van toegevoegde waarde om op deze online manier in contact te komen met mogelijk toekomstige pleegouders. Het is een goede manier om de organisatie nog zichtbaarder te maken en zo meer potentiële pleegouders te bereiken.”