Combinatie Jeugdzorg maakt werk van haar vrijwilligersbeleid

‘Inzet vrijwilligers kan positieve bijdrage leveren aan ons werk en onze cliënten’

“Ik zou andere mensen zeker aanraden om vrijwilligerswerk te doen, omdat je anderen blij kan maken met de dingen die jij voor hen doet.” vertelt Benny Speek, vrijwilliger bij behandelgroep Akkerroos. Ook Jasper van Ooijen is vrijwilliger bij Combinatie Jeugdzorg. Hij zet zich in voor de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) die door ons worden opgevangen en begeleid. “Door deze jongeren te helpen maak je hun integratie in de Nederland een stukje fijner. Ondanks dat het voor hen niet makkelijk is om snel aan Nederland te wennen, kun je door dit vrijwilligerswerk een échte bijdrage leveren. Zo heb ik een Syrische jongen geholpen met het zoeken van een bijbaan door het maken van een cv. Hierbij ging het niet alleen om het stukje papier dat ‘een cv’ heet, maar ook waarom het belangrijk is voor jezelf en werkgevers.” Combinatie Jeugdzorg maakt werk van haar vrijwilligersbeleid. Om deze reden is sinds april de projectgroep Vrijwilligersbeleid actief (zie foto) die zich richt op het professionaliseren van het vrijwilligersbeleid van onze organisatie. Een goed werkend vrijwilligersbeleid kan een positieve bijdrage leveren aan het werk dat we doen en aan onze cliënten” volgens projectleider Bregje Hagemeier. Momenteel zijn er binnen Combinatie jeugdzorg 32 vrijwilligers actief.

Uitwerking vrijwilligersbeleid

Doel van het project is om het huidige vrijwilligersbeleid verder uit te werken en gestalte te geven binnen de organisatie. Om de inzet van vrijwilligers een succes te laten zijn, is het van belang dat de basis en randvoorwaarden voor zowel de vrijwilligers als de medewerkers goed geregeld zijn. Medewerkers binnen de werkvorm AMV en op locatie de Locht zullen gedurende het project het beleid alvast in de praktijk brengen en de projectgroep van feedback voorzien. Het project loopt tot eind december waarna het vrijwilligersbeleid zodanig uitgewerkt is dat alle werkvormen en locaties die met vrijwilligers werken of willen gaan werken ermee aan de slag kunnen.

 

Kleine dingen van grote betekenis

Er zijn al prachtige voorbeelden waarbij vrijwilligers van grote waarde zijn voor de organisatie en onze cliënten. Vrijwilligers die bijvoorbeeld met kinderen en jongeren een potje voetballen, een spelletje doen, kinderen naar zwemles brengen of helpen bij hun integratie. Die een luisterend oor bieden of iemand om even mee te lachen. Het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken en daar kunnen vrijwilligers veel in betekenen.

Wilt u zich ook inzetten als vrijwilliger?

Er zijn verschillende vacatures voor vrijwilligers binnen Combinatie Jeugdzorg. Voor meer informatie of het kenbaar maken van interesse klik hier.