Online en offline tentoonstelling OPEN over depressiviteit nu in Eindhoven

Samen stigmatisering en taboe op praten over depressiviteit doorbreken

I

Estrella: “Op mijn 13e woonde ik met mijn ouders in het oosten van het land. Zij waren druk met hun onderneming. Ik zat op het gymnasium en wilde alleen maar tienen halen. Daar ervaarde ik voor het eerst gevoelens van depressie. Ik voelde me een buitenbeentje en zag ineens nergens het nut meer van in.”

Ozan: “Die onzekerheid over mezelf. Het is alsof je in een doos zit. Het is donker en je hebt alleen maar negatieve dingen in je hoofd, over jezelf ook. Dat is heel kenmerkend van depressiviteit voor mij, dat je jezelf afsluit van anderen. Ik praatte met niemand. Ik deed gewoon niks.”

Lola: ”Langzaam ging het in mijn koppie steeds slechter met mij en op mijn 14e, toen ik met mijn ouders en broertje met de auto op vakantie was, bereikte ik mijn dieptepunt. Totaal in paniek van alle prikkels wilde ik die rijdende auto uit. Ik kon niet meer.”

Dit zijn slechts statements van drie van de 30 jonge mannen en vrouwen die te zien en horen zijn in de offline en online tentoonstelling OPEN over depressiviteit(gefotografeerd door Linelle Deunk, stichting Open Mind). Op 1 december is de buitententoonstelling op het Stadhuisplein in Eindhoven geopend door Alex, een van de jongvolwassenen die heeft meegewerkt aan en te zien is in deze tentoonstelling, en Renate Richters, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Eindhoven. Op een indrukwekkende manier gaf Alex in ‘spoken word’ aan wat praten over haar depressieve gevoelens heeft betekend voor haar en hoe het haar heeft geholpen ermee om te kunnen gaan. De buitententoonstelling is nog t/m 29 december te zien in Eindhoven op het Stadhuisplein en reist daarna verder door Nederland. Hier een voorproefje.

Dertig ervaringsverhalen

De tentoonstelling bestaat uit 16 grote displays waarop 30 openhartige ervaringsverhalen van jonge mannen en vrouwen te lezen zijn vergezeld van een indrukwekkend meer dan levensgrote foto’s. Via de QR code op ieder display kun je nog meer informatie over de betreffende geportretteerde bekijken. De jonge mannen en vrouwen doen dit omdat zij ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie terwijl juist dít, samen met effectieve hulp, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Corona-proof tentoonstelling

De tentoonstelling op het Stadhuisplein is zeer ruim opgesteld, zodat bezoekers zich makkelijk aan de coronamaatregelen kunnen houden. Dus maak je een wandeling, fiets je een rondje of zoek je een doel voor je hardlooprondje, kom dan gerust een kijkje nemen. Het online gedeelte van de tentoonstelling bestaat uit:

Gezamenlijk initiatief

Combinatie Jeugdzorg heeft deze tentoonstelling samen met Lumens, Apanta-ggz en GGzE naar Eindhoven gehaald. Als lokale samenwerkingspartners in welzijn zien we in ons werk steeds meer jongeren die kampen met depressie. Door beperkingen die de coronacrisis jongeren oplegt, blijft dit aantal stijgen. Met ondersteuning van deze tentoonstelling willen wij samen bewustwording creëren, stigmatisering rondom depressiviteit verminderen en het taboe op het praten hierover doorbreken.

Dit is een project van stichting Open Mind waarmee zij in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken.