Gemeenten op de koffie bij pleeggezinnen tijdens Week van de Pleegzorg

‘Mij raakte de grote betrokkenheid, bevlogenheid, van beide pleegouders’

Van 1 t/m 8 november was het de Week van de Pleegzorg. Het doel van deze week is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in ons land. Bij Combinatie Jeugdzorg stond deze week in het teken van waardering en behoud van onze huidige pleegouders, het werven van nieuwe pleegouders en pleegzorg onder de aandacht brengen bij gemeenten in ons werkgebied. Dit deden we door het organiseerden van allerlei acties en bijeenkomsten. Een van de acties voor gemeenten was ‘Op de koffie bij…’. Wethouders en beleidsambtenaren zijn door ons uitgenodigd om op de koffie te gaan bij een pleeggezin in hun gemeente. De pleeggezinnen zorgden voor de koffie en de medewerker van de gemeente voor iets lekkers erbij. Zo konden medewerkers van de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de financiering van de jeugdhulp, van dichtbij meemaken wat pleegzorg in het dagelijks leven betekent. Pleeggezinnen konden tijdens de koffie vertellen over hun ervaringen en het belang van pleegzorg. Voor de reacties van gemeenten en pleegouders.

Positieve reacties

Op deze actie werd positief gereageerd door zowel gemeenten als pleegouders. De gemeenten Asten, Eindhoven, Helmond, Laarbeek, Someren, Son en Breugel en Veldhoven hebben hieraan deelgenomen. Een greep uit de reacties:

  • “Mij raakte de grote betrokkenheid en bevlogenheid, van beide pleegouders. Hoezeer zij hun keuzes in het leven steeds samen met het hele gezin maken. Hoe bijzonder is het om zo verantwoordelijkheid te nemen voor de kinderen van een nichtje. Met zoveel liefde, met zoveel aandacht vanuit ieders perspectief: de twee pleegkinderen zelf, de andere kinderen in het gezin, de biologische ouders die ook nog eens gescheiden zijn, de grootouders van de pleegkinderen. En last but not least de beide pleegouders zelf. Als je dan rust, veiligheid, stabiliteit voor de pleegkinderen en eigen kinderen weet te creëren, dan kan ik daar alleen maar een diepe buiging voor maken.” (wethouder Theo Maas, Someren)
  • “Er is tijdens het gesprek van alles aan de orde gekomen. Het gesprek ging vooral over wat de gemeente voor ons kan betekenen. Het viel ons wel op dat de wethouder echt goed op de hoogte is van pleegzorg en alles wat daarbij komt kijken.” (pleeggezin in Asten)
  • “Mij raakte het ontroerende verhaal van de komst van het pleegkind in het gezin en het feit dat nu, bijna tien jaar later, het kind en de moeder nog steeds heel gelukkig zijn met elkaar/de situatie.” (wethouder Jannie Visscher, Eindhoven)