Kindercoaching: kinderen met ouders in conflictueuze scheidingen een stem geven

Ik ging een beetje met een slecht gevoel het traject in omdat mijn hoop een beetje op was’

Kindercoaching is specialistische begeleiding en ondersteuning voor kinderen die te maken hebben met ouders in een conflictueuze scheiding en verdeeld ouderschap. Tijdens dit traject werkt een kindercoach samen met een ouderschapsbemiddelaar van Combinatie Jeugdzorg. De kracht is dat we starten met de kinderen. Wij bieden kinderen een veilige omgeving en omstandigheden om hun stem aan hun ouders te laten horen. We geven kinderen de ruimte om te praten over ervaringen van last, verlies en pijn. Het ‘geven van een stem’ betekent dat het probleemoplossend vermogen van het kind vergroot wordt. Door het versterken van het kind krijgt het kind weer zelfvertrouwen en veerkracht. Het doel is dat kinderen hun stem laten horen en rechtstreeks aan hun ouders overbrengen waar ze last van hebben en wat hun ideeën en wensen zijn om hun situatie te verbeteren.

Hoe werkt Kindercoaching?

In de contacten met de kindercoach ontrafelen de kinderen hun situatie, positie en beleving; ze kunnen hun verhaal vertellen over de scheiding van hun ouders en aangeven wat ze wel of juist niet prettig vinden in het contact met hun ouders. Ze bedenken een manier om hun boodschap aan hun ouders (samen of apart) over te brengen. Ouders voeren voorbereidende gesprekken om te luisteren naar de kinderen, zodat ze echt iets met de boodschap van hun kind doen. Het is mooi als ouders beter begrijpen hoe hun opmerkingen aankomen bij het kind en wat ze kunnen doen in hun houding en gedrag om rekening te houden met de beleving van de kinderen.

Reacties van kinderen
    • Mila 16 jaar: Ik ging een beetje met een slecht gevoel het traject in omdat mijn hoop een beetje op was dat het contact met mijn vader zou kunnen verbeteren. Maar uiteindelijk heeft het traject veel beter uitgepakt en liep het veel beter dan dat ik verwacht had. Ik vond het heel fijn dat er samen met mij gekeken werd naar wat voor mij het beste zou zijn en hoe ik me er het best bij zou voelen. Het traject heeft mij zeker geholpen, want ik heb nu bijvoorbeeld weer een beetje hoop dat het toch goed kan komen. En ook al is dat dan met een omweg het gaat wel de goede kant op.
    • Rachel 13 jaar: Ik werd er gek van dat iedere keer als ik over mama praatte mijn vader meteen flipte. Hij denkt altijd dat ik aan mama’s kant sta. Nu zeg ik ‘je doet het weer’ en dan lukt het hem beter om naar mij te luisteren.
    • Imme 8 jaar: Ik had apart met papa en mama een gesprek en nu zeggen ze ‘hoi’ tegen elkaar als papa mij komt halen.
    • Bas 6 jaar: Mijn hoofd zit heel vol en ik heb aan papa en mama een schriftje gevraagd waar ik die dingen uit mijn hoofd kan tekenen. Dan kan ik ze laten zien wat er in mijn hoofd zit.  

Meer weten?

Bekijk hier de leaflets over Kindercoaching, het Omgangshuis en Echtscheidingshulpverlening bij Combinatie Jeugdzorg.

Om privacy redenen zijn de namen van de kinderen niet hun echte namen.