‘Toekomstige pleegouders helpen in het maken van een belangrijke keuze’

Mijn naam is Suzanne. Sinds 2016 ben ik pleegmoeder van een superleuke, vrolijke, open en spontane pleegdochter. Zij is nu 8 jaar. Samen met mijn man, bieden wij haar langdurige pleegzorg. Er is mij gevraagd een stukje te schrijven over hoe ik het vind om als ervaren pleegouder een bijdrage te leveren aan een online informatieavond. Daarvoor ga ik terug naar mijn eigen ervaring van het bijwonen van een informatieavond. Dat is alweer heel wat jaren geleden. Ik ging er samen met mijn man heen om te ontdekken of pleegouderschap iets voor ons zou kunnen zijn.

Wat me het meest is bijgebleven van die avond is mijn honger naar het verhaal van de ervaren pleegouder die aanwezig was. Ik hing aan haar lippen toen zij haar verhaal vertelde. Wat het voor haar en haar gezin inhield om pleegouder te zijn. Wat het voor het pleegkind inhield om niet bij de eigen ouders op te groeien. Welke leuke en minder leuke kanten het voor haar als pleegouder had. En hoe haar contact was met de biologische ouders van het pleegkind. Het gevoel dat ik op die avond heb gehad, dat inspireert mij nu als ervaren pleegouder om mijn ervaringen te delen met hopelijk toekomstige pleegouders.

Een mooie wisselwerking

Een aantal jaar geleden ben ik voor het eerst gevraagd om een informatieavond te verzorgen in een zaaltje in mijn eigen dorp. Ik was blij verrast dat ik gevraagd werd. Het past wel bij mij, ik ben iemand die graag mijn persoonlijke ervaringen deelt. Afgelopen januari en maart heb ik samen met medewerkers van Combinatie Jeugdzorg een online informatieavond mogen verzorgen. Een webinar is wel even iets anders dan een zaal met mensen. De eerste avond vond ik in het begin wel wat spannend. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. De energie is anders omdat de mensen nu niet fysiek aanwezig zijn in de zaal, maar zichtbaar zijn via een scherm. Er is een andere vorm van interactie met de mensen die thuis aandachtig zitten te luisteren. De pleegzorgmedewerkers van Combinatie Jeugdzorg vertelden de theoretische informatie en daar waar mogelijk vulde ik deze informatie aan met mijn persoonlijke ervaringen. Het is een mooie wisselwerking.

Het kind van een ander opvoeden

Ik vind het belangrijk om te vertellen dat je je als pleegouder er bewust van moet zijn dat je een kind van een ander opvoedt, dat samenwerking met de ouders van het pleegkind dan ook heel belangrijk is. En ook dat je goede ondersteuning krijgt van je pleegzorgbegeleider, dat je het niet alleen hoeft te doen. Het vraagt kwetsbaarheid, openheid en transparantie van jou als pleegouder. En gelukkig zorgt het opvoeden van pleegkinderen ook voor hele mooie, warme en liefdevolle momenten.

Is het anders? Jazeker! Is het minder waardevol? Zeker niet!

Gedurende het gehele webinar kregen de deelnemers de ruimte om via de chat vragen te stellen. Ik vond het vooraf moeilijk in te schatten of mensen dat wel zouden doen. Maar er werd goed gebruik van gemaakt. Ik kijk met voldoening terug op deze online informatieavonden. Is het anders? Jazeker! Is het minder waardevol? Zeker niet! Het is absoluut van toegevoegde waarde om op deze online manier in contact te komen met mogelijk toekomstige pleegouders. Het is een goede manier om de organisatie nog zichtbaarder te maken.

Belang van verhaal ervaren pleegouders

Na afloop van een informatieavond realiseer ik mij iedere keer weer opnieuw dat ik ook aan die andere kant gezeten heb en hoe belangrijk het is dat er ervaren pleegouders zijn die hun verhaal vertellen. Ook al is mijn verhaal maar één verhaal van de velen die er te vertellen zijn. Het kan die toekomstige pleegouder wel helpen in het maken van een belangrijke keuze.

Suzanne, pleegouder