‘Ik zou echt iedereen pleegzorg aanraden’

‘Het blijft bijzonder om het vertrouwen te krijgen om voor een kindje van een ander te mogen zorgen’ 

Mijn naam is Angelique, (pleeg)moeder van vier kinderen en getrouwd met Roy. Inmiddels zwanger van kindje nummer 5, of 3, of 2. Het is maar net hoe je het bekijkt. Het is soms lastig uit te leggen aan anderen hoe onze gezinssamenstelling eruit ziet. Onze oudste dochter van 8 jaar is een pleegkind, zij blijft langdurig bij ons wonen. Daarna kregen wij een dochter, zij is nu 4 jaar oud. Toen kwam er een tweeling van inmiddels 11 maanden oud, als crisisplaatsing. En nu dus ook nog 12 weken zwanger van nog een wondertje.

Iets betekenen voor kinderen die het minder goed hebben

Wij zijn in contact met pleegzorg gekomen via mijn ouders, die al 14 jaar crisispleegouders zijn. Ik was toen 13 jaar en ben er dus mee 'opgegroeid'. Voor mij een logische stap om ook pleegouder te worden. Met in mijn achterhoofd de mooie, maar ook zeker minder mooie kanten. Ik vond het altijd al belangrijk om iets te kunnen betekenen voor kinderen die het minder goed hebben. Dat is ook iets wat ik mijn kinderen in hun opvoeding mee wil geven. Toen Roy en ik elkaar leerden kennen heb ik al snel aangegeven dat dit mijn toekomstbeeld was. Dat ik graag zelf kindjes wilde, maar ook in de toekomst pleegkindjes. Gelukkig, na wat meer research en ervaringen vanuit ons thuis, was hij ook enthousiast geworden.

Eerste plaatsing sneller dan verwacht

Toen ik 21 was en Roy 23, is onze oudste pleegdochter bij ons in huis komen wonen. Zij zat als crisisplaatsing bij mijn ouders maar wij wilden geen afscheid van haar nemen. Dus wij besloten iets eerder dan verwacht de VESP training van Combinatie Jeugdzorg te volgen, om voor haar te kunnen zorgen. Onze eerste plaatsing. Langdurig. Wat een uitdaging, maar wat een feestje ook om voor dit meisje te mogen zorgen. We wisten gelukkig wat de mooie en minder mooie kanten van pleegzorg waren, maar toch is iedere plaatsing weer anders. De kindjes zijn natuurlijk anders, maar ook de ouders waar je mee te maken krijgt. Ook de pleegzorgbegeleider en voogd zijn in iedere situatie weer anders. Dit maakt het zo ontzettend leuk om pleegzorg te doen.

Afstemming met de kinderen

Wij vinden het onverwachte en het snelle schakelen een leuke uitdaging, vandaar ook de keuze om crisispleegzorg erbij te gaan doen. We doen dit ook steeds in goed overleg met de kinderen. Na een crisisplaatsing vragen we hen hoe ze het ervaren hebben. We wachten sowieso een aantal weken of maanden en praten daarna opnieuw over een eventuele volgende plaatsing. Is iedereen daar klaar voor? Zijn we goed voorbereid? Zit iedereen op dit moment lekker in zijn vel? Dan kunnen we weer op ‘beschikbaar’. Het blijft me verbazen hoe flexibel kinderen zijn. De pleegkindjes die hier komen, worden direct in het gezin opgenomen alsof het nooit anders geweest is. We zorgen op dit moment voor een tweeling van 11 maanden oud via een crisisplaatsing. Zo fantastisch leuk om te doen! Het blijft bijzonder om het vertrouwen te krijgen om voor een kindje van een ander te mogen zorgen. Ik zou echt iedereen pleegzorg aanraden! 

Lees meer verhalingsverhalen