‘Ik ben weer de moeder die ik wil zijn’

 

Bij het gezin van Marion en haar partner, die door zijn werk alleen in het weekend thuis is, werd specialistische ambulante hulp ingezet. Lees hieronder haar verhaal. 

Toen Marion ontdekte dat haar 6-jarige dochtertje Amy seksueel was misbruikt, had dat veel impact. Amy ontwikkelde PTSS-klachten, reageerde met nachtmerries, angsten en veel boosheid en er ontstonden spanningen in het gezin. WIJeindhoven was snel in beeld. Amy kreeg traumatherapie aangeboden en Combinatie Jeugdzorg werd gevraagd thuis te ondersteunen en de samenwerking aan te gaan met de traumatherapeut. 

Een overbelaste moeder die dapper volhield

Marion: “Ik belde afspraken aanvankelijk steeds af en kon de gesprekken en dat wat de therapie zou losmaken, er niet bij hebben.” Toen Nicole Hanssen, ambulant hulpverlener van Specialistisch ambulant, eenmaal binnen was, zag ze een overbelaste moeder die dapper volhield, maar in de overlevingsstand stond. “Ik ben echt naast haar gaan staan. Tijdens de behandeling werd duidelijk dat de gebeurtenis rond Amy het gezin gaandeweg in een negatieve spiraal bracht. Onderdrukte problemen en negatief gedrag van de andere gezinsleden kwamen juist meer naar voren toen er bij Amy door de traumatherapie rust ontstond en Marion via psycho-educatie inzicht had gekregen in de problemen die speelden. Zo begon broertje Jesse boos en onhandelbaar gedrag te vertonen. Marion dacht aan ADHD en klampte op eigen initiatief meteen de huisarts aan voor therapie. Nicole: “Ik heb toen met Marion een paar stappen terug gezet. Rust creëren en weer terugpakken: wie wil je als moeder zijn, wat zegt het gedrag van je kind? Vanuit die basis zijn we gaan opbouwen.” 

Ik was degene die moest veranderen

Marion: “Het waren goede, open gesprekken waarin Nicole niet oordeelde, maar op een rustige manier opvoedadviezen gaf. Daar heb ik veel aan gehad. Ik kreeg daardoor een spiegel voorgehouden. Ik zag mezelf met stress reageren tegen alles en iedereen en Jesse was mijn gedrag gaan kopiëren. Toen ik dat besefte, schrok ik. Ik stond niet meer in de opvoeding zoals ik als moeder wilde zijn. Alleen had ik dat niet in de gaten, ik was degene die moest veranderen. Die omslag heb ik nu gemaakt: ik straal rust uit, kijk vanuit de behoefte van de kinderen en geef veel positieve aandacht. Ik ben weer de moeder die ik wil zijn.” Nicole: “Marion is echt de spil geweest in het verbeteren van de sfeer in het gezin. Ze mag trots zijn.” 

Om privacy redenen zijn de namen van de kinderen niet hun echte namen

Lees meer verhalingsverhalen