Isa (15) ‘Ik was vooral boos, zei dingen die echt niet konden en maakte spullen kapot’

02_Isa_Intensieve Daghulp_web groot Isa is 15 jaar. Haar ouders zijn zes jaar geleden gescheiden. Ze woont de helft van de tijd bij haar vader en de andere helft bij haar moeder. Isa heeft een oudere broer en zus en een jonger zusje. Toen ze twee jaar geleden naar de middelbare school ging, begonnen de problemen. “Ik heb vanuit thuis veel meegemaakt en wilde daar niet over praten. Ik was vooral boos en uitte dat op school. Ik zei dingen die echt niet konden en maakte spullen van anderen kapot. Vanuit school kon ik hulp krijgen, maar ik weigerde dat. Ik was wel boos maar wilde er niet over praten” aldus Isa. Ze bleef dat jaar zitten. Na de zomervakantie is ze nog een paar maanden naar school gegaan en daarna lukte het niet meer. Ze vervolgde haar opleiding thuis. In die tijd is bij haar ook de diagnose ADD gesteld. “Dat betekent dat je niet lang de aandacht op iets kunt houden, snel afgeleid bent. Ook ben je er af en toe best wel opgefokt van en soms duurt het langer voordat ik iets begrijp” vertelt Isa. Ze kreeg hiervoor medicijnen maar is daarmee gestopt omdat ze veel last kreeg van de negatieve bijwerkingen. Na de zomervakantie van 2015 is Isa gewisseld van school. De overstap van een half jaar thuis zitten naar volledig naar school bleek te groot. Isa viel terug in hetzelfde gedrag. School heeft haar toen aangemeld voor Intensieve Daghulp bij Combinatie Jeugdzorg. Daar had Isa helemaal geen zin in.

Toch ging Isa. Inmiddels komt ze vijf dagen in de week naar Intensieve dagbehandeling. Ze heeft een vrijstelling voor school gekregen, omdat ze eerst aan zichzelf moet werken. “Ik krijg hier voldoende vrijheid en daarom kan ik meer over mijn gevoelens praten zonder dat ik er boos over wordt. Ik heb geleerd om op een ‘normale’ manier te reageren. Ook overleg ik nu veel meer, waardoor er minder snel ruzie ontstaat.” Na twee maanden bij Intensieve dagbehandeling gaat het goed met haar. “Ik kan beter praten over dingen die me dwars zitten. Ik kan afspraken maken met groepsleiding en me er aan houden. Ik praat makkelijker dan vroeger en schelden doe ik bijna niet meer. Ook ben ik rustiger. Voor de toekomst verwacht ik dat ik mijn doelen haal en uiteindelijk wil ik weer terug naar school.”

Voor wie is Intensieve dagbehandeling?

Intensieve dagbehandeling is voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die op allerlei gebieden vastlopen en steeds meer in conflict raken, thuis, op school en met hun sociale omgeving. Ze komen in beeld via hun ouders of leerkrachten, als het begrip over en weer meestal al ver te zoeken is. In de aanpak ligt de nadruk op wat de jongeren wél kunnen. Dat geeft zelfvertrouwen en motiveert hen om weer iets van hun leven te maken. Voor iedere jongere wordt een programma op maat gemaakt. Dat kan bestaan uit individuele begeleiding, groepstrainingen, werkstages of scholing. Op deze manier leren zij de nodige vaardigheden en ontdekken ze gaandeweg waar ze goed in zijn en wat bij hen past. Omdat de gedrags- en motivatieproblemen vaak het gevolg zijn van opgroei- en opvoedingsproblemen, vraagt het traject om actieve betrokkenheid van het hele gezin. Vast onderdeel is dan ook thuisbegeleiding. Waar mogelijk werken we intensief samen met het onderwijs, zodat de jongeren weer kunnen terugstromen naar school. Meer informatie over Intensieve dagbehandeling vind je in deze folder.

Om privacy redenen is Isa niet de echte naam van dit meisje en de foto niet haar beeltenis. Haar verhaal is wel echt.