Erik (9) heeft veel meegemaakt en woont nu op een behandelgroep. Op hetzelfde terrein volgt hij speciaal onderwijs

Dag- en nachtbehandeling

Erik is 9 jaar. Hij kan niet meer thuis wonen omdat zijn ouders nu niet voor hem kunnen zorgen. Zijn jongere broertjes zijn in een crisispleeggezin geplaatst. Erik woont met acht andere kinderen in een behandelgroep van Combinatie Jeugdzorg. Hij gaat op hetzelfde terrein naar een school voor speciaal onderwijs.

Erik heeft veel meegemaakt. Zijn moeder heeft het gezin een aantal keren verlaten en zijn vader werkt veel, drinkt en is vaak agressief. Hierdoor is Erik voor zijn broertjes gaan zorgen. Hij laat druk en grensoverschrijdend gedrag zien, heeft leerproblemen en maakt snel ruzie. In zijn behandelgroep heeft hij moeite met structuur, is snel afgeleid en gefrustreerd en bemoeit zich veel met de andere kinderen in de groep. Ook is Erik al eens zó boos geworden dat hij al zijn spullen op zijn kamer kapot heeft gemaakt.

Meer inzicht: een vulkaan

De duidelijke regels, structuur, veiligheid en een consequente aanpak helpen Erik. Zijn behandelaars leggen hem uit waar zijn gevoelens vandaan komen. Nare dingen uit zijn verleden zorgen ervoor dat iets ‘kleins’ kan zorgen voor een vulkaanuitbarsting en dat hij bij stress, angst of verdriet snel boos wordt. Door te merken dat er naar hem geluisterd wordt, te oefenen met moeilijke situaties en te ervaren dat hij er mag zijn, krijgt Erik meer zelfvertrouwen. Ook sporten, koken en knutselen helpen hem. Hij leert praten over zijn zorgen en begint de groepsleiding te vertrouwen.

Behandeling en school op één terrein

De school ligt op hetzelfde terrein als de Dag- en nachtbehandelgroep en er zijn korte lijntjes met de juf van Erik. Als het niet lukt op school, wordt Erik opgevangen door een van de groepsleiders. Erik kan dan aan het werk, of kan zijn energie kwijt door even te sporten.

Hoe gaat het nu?

Erik belt en ziet zijn broertjes en vader regelmatig. Tijdens een overleg met alle familieleden is afgesproken dat hij in de weekenden op bezoek gaat bij zijn opa en oma. Hier ziet hij zijn broertjes dan ook. Erik ontwikkelt zich positief. Als hij boos is, kan hij beter praten over wat hem dwars zit. Hij krijgt medicatie voor zijn drukke gedrag en kan zich beter concentreren op school. Hij krijgt traumatherapie om de nare dingen die hij heeft meegemaakt, te verwerken.

Om privacy redenen is Erik niet de echte naam van deze jongen en de foto niet zijn beeltenis.