Bobbie (8) werd mishandeld door zijn moeder, is uit huis geplaatst en verblijft nu in een behandelgroep

Dag- en nachtbehandeling

De 8-jarige Bobbie zat in een heftige thuissituatie en werd mishandeld door zijn moeder. Die werd hiervoor veroordeeld en verblijft in de gevangenis. Vader is niet in beeld. Nadat de rechter besloot om Bobbie uit huis te plaatsen, kwam hij naar een Dag- en nachtbehandelgroep van Combinatie Jeugdzorg op het Widdonckterrein in Heibloem.

Bobbie voelt zich in het begin heel onveilig in de behandelgroep. Hij kent niemand en moet wennen aan de andere kinderen. Hij uit gromgedrag in plaats van woorden en probeert de groepsmedewerkers zo op afstand te houden. Liefde en waardering kent hij nauwelijks en daardoor voelen de vriendelijkheid en waardering die hij krijgt als ‘gevaarlijk’. Bobbie gaat dus op zoek naar afwijzing, want dát is wat hij kent.

Eerst werken aan basisveiligheid

Bobbie start met anderhalf uur per dag naar school gaan. Langer lukt nog niet, dan raakt Bobbie overprikkeld en gaat hij met spullen gooien. Zijn trauma’s zorgen voor veel herbelevingen waardoor concentreren lastig is. Eerst is basisveiligheid nodig. Die proberen de groepsmedewerkers continu te bieden, door bijvoorbeeld steeds te zeggen wat ze doen en wat ze bij Bobbie zien gebeuren. Na een tijdje ontstaat meer vertrouwen en gaat Bobbie beetje bij beetje vertellen wat hij voelt en wat hem is overkomen.

Terugval

Bobbie maakt gaandeweg stappen in zijn ontwikkeling, maar een telefoontje van zijn moeder maakt dat hij terugvalt in oud gedrag. Zij geeft hem de schuld van wat er is gebeurd. De ambulant hulpverlener voert hierover een aantal gesprekken met moeder en die schrijft een verontschuldigingbrief naar haar zoon waarin zij aangeeft dat Bobbie geen schuld heeft. Dat helpt Bobbie en hij gaat meer vertellen over wat hij heeft meegemaakt.

Slapende honden

Voor Bobbie is ‘Slapende honden wakker maken’ ingezet – een behandelmethode voor chronisch getraumatiseerde kinderen, om hen te helpen te gaan praten en hun trauma’s te verwerken. Er is veel afstemming met school, waardoor Bobbie daar op dezelfde manier wordt benaderd als in zijn behandelgroep. Gaandeweg lukt het om steeds meer uren naar school te gaan. Inmiddels krijgt hij traumatherapie (EMDR) en gaat hij volledige dagen naar school.

Om privacy redenen is Bobbie niet de echte naam van deze jongen en de foto niet zijn beeltenis.