De online cursus ‘Hechting en het gedrag van mijn pleegkind’ is een praktische cursus. Je krijgt een korte uitleg over hechting, informatie over hoe onveilige hechting terug te zien is in gedrag van pleegkinderen en hoe je daar als pleegouder op kunt reageren. Vervolgens zijn er een aantal casussen waarmee je kunt oefenen en waarbij je handvatten en tips krijgt, passend bij die situatie. In de cursus komen veel pleegouders en een biologische moeder aan het woord die hun eigen ervaringen delen.

Wat leer je?

Je leert in deze cursus mogelijke oorzaken en uitingsvormen van onveilige hechting en de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Je leert ook wat het belang is van gezonde hechting en welk gedrag en welke reacties van pleegouders daaraan bijdragen. In de cursus maak je kennis met verschillende gedragingen van pleegkinderen en verschillende reacties van pleegouders hierop. Je oefent aan de hand van casuïstiek met een eigen reactie waarbij steeds de vraag is ‘wat heeft dit kind nodig en hoe kan jij als pleegouder dit bieden’. Je staat stil bij eigen mogelijkheden en valkuilen en de mogelijkheden voor ondersteuning.

Kosten

Aan deze e-learning zijn, voor pleegouders van Combinatie Jeugdzorg, (nog) geen kosten verbonden. Voorwaarde is wel dat je bij ons officieel ingeschreven staat als pleegouder

Ook deelnemen?

Afronden of kosteloos deelnemen aan deze cursus is nog mogelijk tot mei 2018. Heb je interesse om ook deel te nemen aan de online cursus ‘Hechting en het gedrag van mijn pleegkind’? Dan kun je dit aangeven aan je pleegzorgwerker of een mailtje sturen naar: zorgsecretariaatpleegzorg@combinatiejeugdzorg.nl

Eerste reacties

De pleegouders die de cursus tot nu toe hebben gevolgd, beoordelen deze overwegend zeer positief. Zo geeft 75% de cursus een 8 of hoger en vindt 80% de cursus goed aansluiten bij de praktijk. 95% zou de online scholing aanbevelen aan andere pleegouders. Pleegouders die de online cursus gevolgd hebben gaven aan dat de informatie herkenbaar was. Positief vonden ze ook de verschillende casussen, filmpjes en duidelijke teksten. Alle pleegouders vonden het een groot voordeel dat je de online cursus in je eigen tijd kunt volgen.

Filmpje