Scheiden is een ingrijpende beslissing, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Ook al gaan partners uit elkaar, het ouderschap blijft maar het verandert wel. Scheiden heeft op zowel kinderen als ouders een grote impact. Soms zijn er tussen ouders veel conflicten. Wij bieden hulp die erop is gericht dat de strijd tussen ex-partners niet verergert en zij een goede manier vinden om over het welzijn van hun kind(eren) te communiceren.

We bieden verschillende manieren om kinderen en ouders die te maken hebben met negatieve gevolgen van een scheiding, te ondersteunen. We werken vanuit de visie dat het kind centraal staat en dat elk kind recht heeft op een goed contact met beide ouders. Combinatie Jeugdzorg werkt vanuit de methodiek ‘Ouderschap Blijft’. Deze methodiek is als erkend en goed onderbouwd opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies.

We bieden de volgende vormen van echtscheidingshulpverlening:

Echtscheidingshulpverlening

De hulp vindt plaats in de eigen omgeving of op een kantoor van Combinatie Jeugdzorg. De inhoud van de hulp wordt afgestemd op de behoeften van ouders en kinderen/jongeren. We ondersteunen ouders in het verbeteren van de onderlinge communicatie, het reorganiseren van individueel en gezamenlijk ouderschap, en het gezamenlijk afspraken maken (ouderschapsbemiddeling). De kind(eren) worden betrokken bij de hulp.

Omgangshuis

Het Omgangshuis is bedoeld voor kinderen van 0 tot ongeveer 16 jaar en hun ouders wanneer er geen contact meer is tussen kind(eren) en één van de ouders. Het Omgangshuis helpt bij contactherstel tussen ouder en kind, de totstandkoming van een omgangsregeling en het reorganiseren van het ouderschap. Meer informatie? Klik hier.

Kindercoaching

Wanneer er strijd en conflicten zijn tussen ouders na een (echt)scheiding kan een kind behoorlijk klem komen tussen zijn ouders. Kindercoaching is voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar en hun ouders, om het kind een stem te geven en het kind te versterken. Kindercoaching bestaat uit 3 tot 5 gespreken met een kindercoach. Lees meer over Kindercoaching.

Kinderen uit de Knel

Het groepsprogramma ‘Kinderen uit de knel’ is een erkende interventie voor ouders en hun kinderen die verwikkeld zijn geraakt in een problematische scheiding. De interventie richt zich op gezinnen, waarbij de strijd tussen gescheiden ouders escaleert en bij wie de kinderen uit beeld raken. Meer weten? Klik hier.

Trainingen/cursussen
  • Leven in een nieuw samengesteld gezin. Meer informatie over deze training? Klik hier.
  • Omgaan met ouders en kinderen in conflict na (echt)scheiding
  • Specialistische consultatie en coaching.

Meer weten over echtscheidingshulpverlening? Klik hier.

 

In het kader van onderaannemerschap kan de begeleiding van ouders en van kinderen binnen het programma Echtscheidingshulpverlening van Combinatie Jeugdzorg (deels) uitgevoerd worden door professionals van Buro Onderscheiden in Rosmalen. Zij zijn eveneens gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning in complexe scheidingsituaties (https://buro-onderscheiden.nl/). Door deze samenwerking zijn we in staat om de hulpvragen die bij ons terecht komen, sneller op te pakken.

 

Ervaringsverhalen

Kirsten (39): Stijn zit al lange tijd gevangen in de verbeten strijd die zijn beide ouders na hun echtscheiding met elkaar voeren
Fay’s (8) ouders zijn 4 jaar geleden gescheiden. Met Fay gaat het niet goed. Ze mist haar vader.

Meer weten over scheidingshulpverlening? Bekijk dan deze aflevering van Mensenwerk van Studio040. Marcella van Liempt van Combinatie Jeugdzorg en Daphne (cliënt Omgangshuis) vertellen openhartig over deze vorm van hulp.

Bekijk het ervaringsverhaal van Ron

Bekijk het ervaringsverhaal van Diana