Vóór deze training durfde ik echt geen nee te zeggen’

“Ik zit voor het eerst in jaren in een klas waarin ik niet gepest word. Het lukt me om pesters te negeren of erom te lachen. Het doet me minder en ik merk dat er anders op mij wordt gereageerd”, aldus de 14-jarige Sam na afloop van de weerbaarheidstraining waaraan hij deelnam bij Combinatie Jeugdzorg. Vóór de training durfde hij echt geen nee te zeggen. Hij vertelt dat het reageren op klasgenoten en leraren, het maken van keuzes en nee zeggen hem steeds makkelijker af gaan. Sam heeft ontdekt dat hij eigenlijk heel goed kan uitleggen waarom hij ergens voor kiest of nee zegt. Hij merkt dat vrienden of docenten hem door zijn rustige uitleg vaak begrijpen en zijn keuze respecteren. Lees meer.

Hoe werkt het?

Tijdens de weerbaarheidstraining leert Sam op een passende manier voor zichzelf op te komen. Hij leert met respect voor de ander zijn grenzen aan te geven en wanneer nodig hulp te vragen. Hiermee voorkomt hij dat anderen over zijn grens gaan. Tijdens de training oefent de jongere op verschillende manieren met lastige situaties. Dat kan zijn door erover te praten, een spel te doen of een situatie na te spelen. De trainer helpt hierbij en geeft tips.

Trainingsaanbod

  • Weerbaarheidstraining: voor jongeren die het lastig vinden om in een groep te zeggen wat ze van iets vinden, moeite hebben om op iemand af te stappen, het lastig vinden om ‘nee’ te zeggen en moeilijk om kunnen gaan met beledigingen.
  • Sociale vaardigheidstraining: voor jongeren die het lastig vinden om ruzies op te lossen, moeite hebben om samen te werken met andere, het lastig vinden om te gaan met emoties en kritiek en de dingen vaak negatief zien.
  • Agressieregulatietraining: voor jongeren die snel boos worden als een ouder, klasgenoot of leraar iets negatiefs zegt over hun gedrag en die ruzies en agressiviteit willen voorkomen en willen leren rustig te blijven in lastige situaties.

Een nieuwe training start zodra er acht deelnemers zijn aangemeld. Bij deze trainingen kunnen modules op maat worden ingezet zoals emotieregulatie, impulscontrole en keuzes maken. De trainingen worden gegeven door gediplomeerde trainers binnen Combinatie Jeugdzorg die zelf dagelijks met jongeren werken.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij het Servicepunt van Combinatie Jeugdzorg via Servicepunt@combinatiejeugdzorg.nl of telefonisch via nummer (040) 702 26 60. Meer informatie is ook te vinden op www.combinatiejeugdzorg.nl.

Om privacy redenen is Sam niet de echte naam van deze jongen en de foto niet zijn beeltenis. Zijn verhaal is wel echt.