Medewerkers Nike knappen verouderde leefruimtes Combinatie Jeugdzorg op

In samenwerking met Het Vergeten Kind

EINDHOVEN – De verouderde leefruimtes van de Opname- en Observatiegroep van Combinatie Jeugdzorg (O&O), gevestigd in een oud klooster in Eindhoven, zijn vrijdag 27 en zaterdag 28 mei opknapt door medewerkers van Nike met hulp van Het Vergeten Kind.

In twee dagen tijd is de woon- en eetkamer voorzien van een nieuwe vloer, zijn de wanden geschilderd of behangen, oude meubels vervangen door nieuwe, is de chill-ruimte verbouwd en hebben de slaapkamers van de jongeren een opfrisbeurt gehad. “Door het omtoveren van een eenvoudige leefomgeving naar een inspirerende omgeving willen wij als medewerkers van Nike een steentje bijdragen aan pijler 1 van Het Vergeten Kind: het verbeteren van de leefomgeving”, aldus Rima Taoufi van Nike Sales.

Sleutel

Tijdens de barbecue op zaterdagavond voor vrijwilligers, groepsleiding, de jongeren van O&O en hun familie, gaven de medewerkers van Nike de sleutel van het pand weer terug aan de jongeren. Iedereen was heel erg blij met het eindresultaat. Manager Ruud Jacobs: “Opname vindt plaats op een zeer kwetsbaar moment in hun vaak al turbulente jeugd. Een fijne plek waar ze zich welkom en veilig voelen, draagt bij aan een eerste stap naar herstel. Door het creëren van prettige gemeenschappelijke ruimtes hebben ze een plek om ervaringen uit te wisselen, elkaar te ondersteunen en te chillen en kletsen. Maar net zo belangrijk is een eigen plek waar ze zich even kunnen terugtrekken van de groep. Een leefomgeving waar ze tot rust kunnen komen is daarom essentieel.”

Veilige plek

De Opname- en Observatiegroep van Combinatie Jeugdzorg biedt intensieve gezinsgerichte hulp aan jongeren tussen 12 en 18 jaar die door een crisissituatie tijdelijk niet thuis kunnen wonen. O&O heeft als eerste doel het bieden van een veilige plek, het creëren van rust en het bezweren van de crisis. O&O is een residentiële groep. Dat wil zeggen dat jongeren hier 24/7 kunnen verblijven en dat er altijd groepsleiding aanwezig is.

Pedagogisch medewerker Dana Seuntjens: “Als groepsleiding doen we erg ons best om met de middelen en de expertise die wij hebben te zorgen voor een fijne tijdelijke woonplek. Het ontbreekt ons aan middelen om het geheel een bijdetijds en huiselijk karakter te geven. Het aanbod van internationaal concern Nike om met een klusteam de leefruimtes van de groep te verbeteren hebben we dan ook met beide handen aangegrepen.”

Het Vergeten Kind

Het Vergeten Kind zet zich breed in om het welzijn te verbeteren van kinderen in de opvang. Ze maken de leef- en speelomgeving kindvriendelijk, zodat ze binnen de veilige muren van de opvang kunnen spelen, bewegen en ontspannen. Daarnaast gaan zij langs de opvang met vrolijke, sportieve, creatieve en leerzame workshops, clinics en voorstellingen om een bijdrage te leveren aan hun sociale, persoonlijke en lichamelijke ontwikkeling. En ze organiseren leuke kinderactiviteiten buiten de opvang, zodat ze even alle zorgen kunnen vergeten en ook gewoon even kind kunnen zijn. Het Vergeten Kind is de medewerkers van Nike ontzettend dankbaar dat zij de kinderen van Combinatie Jeugdzorg niet vergeten, maar met elkaar 2 dagen lang de handen uit de mouwen steken om de wens voor de kinderen uit te laten komen.