KUK: Erkende interventie voor ouders en kinderen in een problematische scheiding

‘Liefde maakt blind, maar hevige conflicten ook!’

Uit onderzoek en de praktijk blijkt steeds weer hoe schadelijk ‘vecht- of complexe scheidingen’ zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen uit de Knel (KUK) is een behandelprogramma dat Combinatie Jeugdzorg aanbiedt voor ouders en kinderen die met deze scheidingen te maken hebben. Doel is het de-escaleren van de strijd: de ouders gaan op zoek naar mogelijkheden en naar manieren om hun kinderen weer centraal te stellen. KUK is een groepsprogramma. De oudergroep komt 8 keer 2-wekelijks bij elkaar. In dezelfde tijd komen de kinderen in de kindergroep bij elkaar. Familie en vrienden ondersteunen de ouders en strijden vaak onbewust en onbedoeld mee. Om die reden worden zij, samen met de verwijzers, intensief betrokken bij het programma. Meer informatie over dit aanbod lees je in dit leaflet. Voor ervaringen van deelnemende ouders en kinderen.

Ervaringen van deelnemers

De ouders werken aan het doorbreken van de destructieve communicatiepatronen en aan het vinden van nieuwe wegen voor steeds terugkerende problemen. De nadruk ligt daarbij op het veranderen van eigen gedrag. Zij krijgen informatie, opdrachten en oefeningen die hen helpen nieuwe en constructieve stappen te maken.

Ouders
  • Door de oefeningen in de groep ben ik mij pas gaan realiseren hoe pijnlijk het is dat mijn zoon zo tussen mijzelf en zijn vader in staat.
  • Liefde maakt blind, maar hevige conflicten ook!
  • Bij ons zaten ouders met kinderen in de leeftijd van 13, 18, 20 en 24 jaar. Misschien gek, maar ik heb nooit gedacht dat dit ook na zoveel jaren scheiding nog zoveel emoties bij die grote kinderen zou geven. Dit heeft mij extra gemotiveerd om door te zetten.

De kinderen kunnen elkaar, als lotgenoten, goed steunen en helpen. De therapeuten van Combinatie Jeugdzorg helpen de kinderen om ervaringen rond het thema ‘leven met ouders in conflict’ te delen. Zij maken met elkaar films, posters, tekeningen, graffiti, theater en muziek. Tijdens de laatste bijeenkomst wordt dit aan de ouders getoond.

Kinderen
  • Het is fijn dat mama en papa minder ruzie maken.
  • Die ijzige stilte, elkaar niet gedag zeggen, vreselijk! In de presentatie aan het einde van de KUK heb ik gevraagd of alle ouders met de rug naar mij toe wilden gaan staan. Zo heb ik mij dus jaren gevoeld. Zo fijn dat ik dat eens allemaal kon vertellen. En er werd ook nog naar mij geluisterd!
  • Mijn papa maakte grapjes in de pauze; ik was vergeten dat ik altijd zo om hem moest lachen.
  • Ik vond het heel spannend wat er zou gebeuren als mama en papa samen in de groep zouden zitten. Ze hebben het volgehouden, voor ons. Best knap van ons pap en ons mam.