Al Spelender Wijzer…

Digitaal spel om praten over seksualiteit en intimiteit te vergemakkelijken

Sommige thema’s zijn best lastig te bespreken met en door jongeren. Combinatie Jeugdzorg heeft samen met jongeren een digitaal spel ontwikkeld waarbij op tafeltablets letterlijk ‘gespeeld’ kan worden met belangrijke onderwerpen: de ‘SpelenderWijzer’. In eerste instantie is de ‘SpelenderWijzer’ ontwikkeld als game voor jongeren en groepsleiding om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over seksualiteit en aanverwante thema’s als veiligheid, intimiteit en misbruik. Deze versie is inmiddels gemaakt en wordt nu door een aantal behandelgroepen en teams van Combinatie Jeugdzorg uitgeprobeerd, voor de lancering in de hele organisatie. Daarnaast willen we de SpelenderWijzer inzetten voor andere thema’s. Samen met jongeren en met steun van het Thomas van Villanovafonds werken we aan een nieuw onderwerp: ‘Als ouders uit elkaar gaan’.

 Hoe werkt het?

De SpelenderWijzer is een spel waarbij jeugdigen op hun eigen niveau en vanuit hun eigen beleving en ervaringen meedoen. De spelers bepalen wat zij willen bespreken of willen weten. Om dit te ondersteunen zijn actiekaarten met videofilmpjes, quizvragen, tekenopdrachten en Jeopardy vragen bedacht. Dit maakt het spel spannend en biedt jongeren de kans om hun kennis al spelend te vergroten. De spelers associëren op de beeldplaatjes, brengen verbanden aan en bepalen het onderwerp of de vraag bij een bepaald thema. Door het spel te spelen en te associëren op de beeldplaatjes/pictogrammen zal een onderwerp of vraag, passend bij het thema worden geformuleerd. Dit is dan onderwerp voor een tekening, collage, fotoserie of kan bij een groepsgesprek als gespreksonderwerp dienen. Het digitale spel met pictogrammen ondersteunt groepsleiding en jongeren om (vaak lastig te bespreken) thema’s uit te diepen.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de ‘SpelenderWijzer’ kun je terecht bij John Nabben, beleidsmedewerker cliëntenparticipatie of Sandra de Jong, gedragswetenschapper.