​Week van de thuiszitters: Renso straalt weer en gaat met plezier naar school

Renso straalt weer en gaat met plezier naar school

Van 3 tot en met 7 juni 2019 is de Landelijke Actieweek Thuiszitters. Die is bedoeld om extra aandacht te vragen voor thuiszitters, die natuurlijk allemaal een passende onderwijsplek verdienen mét passende hulp. Gelukkig zijn er ook succesverhalen. Zoals dat van Renso (15). Na Intensieve dagbehandeling door Combinatie Jeugdzorg gaat hij nu weer volledig naar school bij De Ortolaan in Heibloem. De belangrijkste succesfactor? De goede samenwerking tussen Renso, zijn ouders, de pedagogisch medewerkers en zijn mentor. 

Dat het weer zo goed gaat met Renso? Dat kan zijn moeder Manuela soms nog nauwelijks geloven. “Hij gaat elke dag graag naar school!” Ruim anderhalf jaar geleden zag de wereld er anders uit. Renso kwam door allerlei omstandigheden thuis te zitten. Eenmaal gestart met Intensieve dagbehandeling op het Widdonckterrein in Heibloem, ging het stap voor stap beter. Hij bouwde het aantal uren onderwijs steeds verder uit en gaat sinds de meivakantie weer volledig naar school. 

Veel praktijk

Mentor Huub Hermans en zijn collega’s van voortgezet speciaal onderwijs De Ortolaan, bieden veel structuur en onderwijs op maat. Huub: “Renso is zó’n fijne jongen. Prachtig om te zien dat het zo goed met hem gaat. Hij is een echte doener dus hij leert ook met zijn handen, via interne stages. Zo helpt hij de conciërge, de technische dienst en de huishoudelijke hulp en werkt hij mee in de groentetuin op ons terrein. Hij pakt dat heel goed op en heeft inzicht in het werk. Dat gaat als vanzelf. Zijn traject heeft geweldig goed uitgepakt.” 

Hij straalt gewoon!

Pedagogisch medewerker Britt Engelen van Combinatie Jeugdzorg begeleidde Renso ongeveer een jaar. “We starten met een kennismakingsperiode en daarna zoeken we naar een aanpak die bij een jongere past: richting praktijk of meer richting leren. Als ik Renso nu tegenkom hier op het terrein, zie ik hoe leuk hij het vindt om buiten praktisch bezig te zijn. Hij straalt gewoon! Die balans is voor Renso heel belangrijk.” Een andere succesfactor: er werd niet óver Renso gepraat, maar vooral mét hem. Zo kon Renso het aangeven als hij de opbouw van onderwijsuren te snel vond gaan. Dat gaf voldoende veiligheid om uiteindelijk de stap naar school uiteindelijk toch helemaal te maken. “Er wordt goed gekeken hoe Renso in elkaar zit en hij mocht op zijn eigen tempo groeien”, verwoordt Manuela. “Hij wordt gezien.”

Omgaan met emoties

Britt en haar collega’s leerden Renso beter omgaan met zijn autisme en ADHD. Zo leerde hij emoties herkennen en trainde zich in strategieën om daarmee om te gaan. Ook de psychomotorische therapie hielp. School sloot daarop aan met een goed aanbod van theorie en dus vooral veel praktijk. Britt: “Ook Renso’s ouders stonden open voor goede samenwerking met ons en met school. Dat heeft hem ontzettend geholpen: Renso voelt dat wij allemaal heel veel vertrouwen in hem hebben.”

Ook thuis gaat het goed

Thuis gaat het “super”, merkt Manuela. “Renso ontploft thuis steeds minder.” De hond die hij kreeg doet veel goeds: die voelt de emoties van Renso perfect aan en brengt rust. Er is persoonlijke begeleiding, om ervoor te zorgen dat Renso ook goed leert omgaan met andere mensen. “Als hij later een baan vindt, moet hij ook samenwerken met anderen”, legt Manuela uit. Zij heeft er alle vertrouwen in dat ook dit goedkomt. “Renso zit gewoon goed in zijn vel, wij hebben weer een blij kind in huis.”

Vlnr. Britt Engelen, Manuela, Huub Hermans

Op het Widdonckterrein in Heibloem werken Combinatie Jeugdzorg en de Aloysius Stichting aan optimale ontwikkelingskansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Dit doen zij met andere partners in onder meer onderwijs, welzijn en werk vanuit het programma Widdonck-Talentendonck. Meer info op www.wdtdt.nl